Goulash of goelasj (Hongaars: Gulyás, Kroatisch: Gulaš, Roemeens: Gulaş, Pools: Gulasz, Tsjechisch: Guláš, Duits: Gulasch) is de Hongaarse nationale schotel en is een soep.
Goulash wordt normaal bereid in een grote ketel (Hongaars:
bogrács) die men boven een houtvuur hangt. Dan wordt het gerecht
"bográcsgulyás" genoemd.De
bereiding duurt een aantal uren, waarbij men voortdurend in de soep roert en
kokende vleesbouillon of
water toevoegt. Naast het vlees zijn er andere ingrediënten.
De goulash die ik maakt stond ook de hele dag te pruttelen om een lekkere intense smaak te krijgen en het vlees uit elkaar te laten vallen.
Wat gaat er
allemaal in de goulash:
Flink stuk rundvlees voor stoofpotten
Verschillende
kleuren paprika’s in stukjes
Laurierblaadjes
2 stuks
2 aardappeltjes
in blokjes
2
knoflooktenen, fijngehakt
2
winterwortels, niet te groot in kleine stukjes
Stuk courgette
in blokjes
2 uien gesnipperd
Boter
Runderbouillon
blokje
Peper,zout,bouillonkruiden,cayennepeper
Mutti pelees
pomodori
Men neme een
flinke pan en braden daar het stuk rundvlees in aan, om en om.
Haal dit uit
de pan en zet apart, bak in de pan de ui en de paprika, leg het stuk vlees er erbovenop in de pan.
En voeg de knoflook,laurier,
mutti pelees, bouillonblokje en kruiden toe. Vul de pan met heet water totdat
het vlees onderstaat, hiervoor kun je het blikje van mutti gebruiken.
Deksel erop
en het vuur laag en laat dit maar een paar uur pruttelen, het vlees valt
vanzelf
uit elkaar.
Gedurende de
dag de aardappel,wortel en courgette toevoegen en even proeven en wat op smaak
brengen. Zorg dat je de deksel niet de hele tijd op de pan hebt want anders kan
de saus niet indikken.
De goulash
kun serveren met lekkere stokbroodjes of rijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten