Pagina's

Foccacia

















Focaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker.



Een foccacia op de zaterdagochtend bakken is wel zoiets ontspannends en je huis geurt, en dan lekker serveren 
op de borrelplank op de zaterdagmiddag...wijntje, ham..hapjes

Dus op vrijdagmiddag/avond de volgende boodschappen in huis halen:
200 gram gewone bloem
200 gram dececco 00 semolina
30 gram verse gist
250 ml lauwwarme water
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
2 flinke scheuten olijfolie

Voor in de foccacia, na de 1e rijs:
Basilicumblaadjes
Gedroogde, gewelde tomaat
Schijfjes knoflookolijf
Geraspte gruyerekaas, kan ook een andere kaas zijn

Voor op de foccacia na de 2e rijs:
Olijfolie
Zeezout flakes bv maldon
Theelepel rozemarijn en Thijm


Ok we gaan aan de slag, de gist oplossen in het lauw warme water samen met de schep suiker. en dit laten staan, dan kan de gist werken.
In een mengkom de bloem, zout, olijfolie doen en alvast een keer mixen, vervolgens rustig
Het ‘gistwater’ toevoegen en goed kneden, dit geheel 30 á 40 min laten rijzen: afgedekt.


Nu gaan we de ingrediënten toevoegen die in de foccacia koen te zetten, we mengen alles weer goed door elkaar en het deeg zal wel krimpen.

Nu laten we het deeg weer rijzen maar dan in een rechthoekige ovenschaal waar een bakpapier in ligt. Het deeg zal nu weer langzaam toenemen in volume.
Zet ondertussen de oven aan op 220 graden.

Wanneer het deeg weer ongeveer verdubbelt is dan duw je voorzichtig wat holletjes in het deeg, giet heel voorzichtig wat druppels olijfolie over het deeg, verdeeld de zoutflakes
en de thijm en rozemarijn ook over het deeg.


In de oven nu met de foccacia voor ongeveer 22 a 23 min, langzaam aan af laten koelen, en lekker serveren met een olijventapenade, kaas of iets anders wat ontzettend lekker is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten