Pagina's

paella
















Paella is een typische Spaans gerecht. Paella is een feestgerecht. 
Oorspronkelijk werd het gerecht met kip en konijn gegeten en niet met vis.
De naam komt van de pan waarin de paella gemaakt wordt, namelijk ’ patella’ . Het woord ‘Paella’  is afkomstig van de Latijnse naam voor pan ‘patella’. Men heeft waarschijnlijk voor de naam ‘paella’ gekozen omdat het veel beter klinkt dan patella.

Maar goed zover de spaanse les

Vandaag eens iets uitproberen wat ik allang niet meer heb gemaakt, de inkopen die gedaan moeten worden:
paella rijst 400 gram.
kipfilet 400 gram in stukjes gesneden gemarineerd met een pepertje, olie en knoflook
3 kleuren paprika in kleine blokjes gesneden
uien 2 voor de paella en 1 voor de mosselen
knoflook 1 voor de paella en 1 voor de mosselen
stel doorgesneden cherry tomaatjes
saffraandraadjes weken in wat water
mosselen
chorizo in kleine blokjes gesneden 2 porties (1 portie is een handje)
grote garnalen (per persoon 3) gemarineerd met olie, knoflook
kippenbouillon 1 liter
witte wijn 125 ml
slagroom 

de kruidenmix die ik gebruikte: peper,zout,knoflookpoeder,uienpoeder,chipotle-kruiden en paprikapoeder.

We beginnen met een vrij grote pan te pakken, ik had hiervoor een gietijzeren pan, degene die in bezit zijn
van een paella pan kunnen deze natuurlijk gebruiken.
de chorizo uitbakken, 1 portie, wanneer uitgebakken uit de pan halen en het bakvet erin laten.
In het bakvet de kipfilet bakken, wanneer gaar deze eruit halen en opzij zetten. De chorizo terug in de pan
en daarbij de 2 fijngesneden uitjes, knoflookteentje geplet en fijngesneden erbij doen en goed fruiten
de 3 paprika's toevoegen en goed roerbakken. de paella rijst toevoegen en goed omroeren, de geweekte saffraan, en de kruidenmix toevoegen en goed omroeren. 
De wijn toevoegen en weer omroeren, zorgen dat het vuur laag staat, de rijst moet al het vocht opgaan nemen. langzaam aan de bouillon toevoegen totdat de rijst gaar is. Regelmatig een rijstkorrel proeven.
Wanneer de rijst klaar is de kip weer toevoegen  en de doorgesneden tomaatjes en even laten staan, op smaak komen.

De garnalen in een grillpan bakken. de chorizo in een grote pan bakken met ui, knoflook. flinke scheut slagroom eraan toevoegen en de mosselen eraan toevoegen en gaar koken.

Lekker alles samen serveren, en eventueel stukjes citroen erbij serveren.


buen apetito!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten