Pagina's

shakshuka met arabische kruiden, kipfilet gemarineerd in harissa



Overal ter wereld wordt shakshuka gegeten, maar ook overal weer net even anders. 
Niemand weet precies waar het gerecht vandaan komt, maar overal wordt het gegeten met pittige tomatensaus, ei en ui.
Naast dat het veel in Noord-Afrikaanse en Arabische landen wordt geserveerd (onder andere Tunesië, Libanon, Marroko, Israël en Egypte) zien we het ook in heel veel andere gebieden. Zo kent Turkije bijvoorbeeld menemen wat op praktisch hetzelfde neerkomt, en Mexico het onbijtgerecht huevos rancheros.

De shaksuka die ik maakte bestond uit:

tomatensaus uit eigen fabrikaat, maar een fles tomaten pasata volstaat ook bv mutti
ui in kleine stukjes
knoflook, 1 teentje fijngemaakt
aubergine in stukjes gesneden'
courgette in stukjes gesneden
peper/zout
theelepel ras-el-hanout
cayennepeper
gemalen komijn
olijfolie
theelepels harissapasta
bakje kipfilet in blokjes, optioneel
eitjes naar aantal personen dat mee-eet
geraspte chedderkaas

De kipfilet met harissa en olie door elkaar husselen en even laten marineren.
Oven voorverwarmen op 200 graden.

de pasata of zelfgemaakte tomatensaus in een ovenschaal doen, of in de onderzijde van een tajine . De ui, courgette, aubergine lekker aanbakken in een hapjespan. Wanneer deze gaar zijn door de tomatensaus scheppen en alle kruiden er ook door scheppen/roeren.
Kipfilet lekker aanbakken en er ook door scheppen.
In de tomatenprut kleine kuiltjes maken en daar de eitjes in breken, geraspte kaas erover
raspen of strooien en alles lekker in de oven.

lekker stokbroodje erbij bakken en samen opeten.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten