Pagina's

kalfsragout


















Een overheerlijk, hartverwarmend gerecht: Kalfsragout met kastanje champignons ( optioneel)
Het ruikt doordat je het kalfsvlees in de bouillon trekt al heerlijk in huis, maar wanneer alles in de ragout beland is het helemaal feest.
Het is geen erg moeilijk gerecht maar smaakt wel naar een berg werk.

1 potje kalfsfond
Ongeveer 600/700 gram kalfsvlees aan een stuk
Takjes tijm, rozemarijn
2 winterwortels
3 lente uitjes
Stuk knolselderij
 Bloem
Boter
Peper/zout
Groentebouillon
2 laurierblaadjes
1 tomaat in tweeën gesneden
1 ui gesnipperd
Gebakken kastanje champignons, grove stukken (optioneel)

Men neme een snijplank en snijd het stuk kalfsvlees in dikke plakken, kruid deze met peper/zout en bestrooi met bloem.  Zet een pan op het vuur, verwarm de boter en bak hier de stukken kalfsvlees in aan, giet de kalfsfond erbij.
Doe bij het kalfsvlees een takje tijm, rozemarijn, 2 laurierblaadjes, stuk knolselderij, winterwortel, lente-ui en de tomaat. Zorg dat alles onder “water” staat dus aanvullen met heet water.
Laat dit de komende 4 uur lekker pruttelen, niet koken. Ik zet dit in de oven op bijna 100 grd.

Wanneer het vlees uit elkaar valt, je zult dit met een vork moeten proberen omdat dit niet zoals kip ui elkaar valt.  Giet alles uit de pan door een vergiet en vang de bouillon eronder op in een andere grote pan. ( ik heb dat ooit vergeten en dan baal je)
Haal het vlees en de wortel uit de vergiet, en trek het vlees uit elkaar en snij de wortel in kleine blokjes.

IN de pan flinke klont boter smelten, ongeveer 60 gr, hierin de ui licht mee fruiten, ook ongeveer
60/70 gram bloem door de boter heen roeren zodat je dadelijk een roux kunt maken, goed roeren zodat het “gaart”
Langzaam de bouillon erbij gieten zodat het uiteindelijk een mooie smeuïge ragout ontstaat.
Doe het vlees, wortel in de ragout en op smaak de peper/zout, groentebouillon. Lekker doorroeren.
Op smaak eventueel nog wat blaadjes tijm erbij doen en de kastanjechampignons.

Je kunt de ragout in de welbekende bakjes doen, of met rijst maar deze kaar nam ik een liefde en passiebrood van de albert heijn een witte en we snijden hier grove sneeën van.
In een schaaltje olijfolie, uitgeperste knoflook en groentebouillon doen en dit uitsmeren over de sneeën brood, deze in een grillpan om en om grillen en dit samen met de ragout opsmikkelen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten